Când toaleta nu e o opțiune, există olița portabilă Potette Plus

Nu există vârsta perfectă pentru deprinderea folosirii toaletei/oliței, însă o mulțime de studii demonstrează că cei mici sunt pregătiți din punct de vedere cognitiv și fizic între 18-24 de luni pentru acest proces. Există totuși și excepții. S-a constatat că cei până în 18 luni nu își pot controla în mod conștient aceste acțiuni, însă pot fi „instruiți” să o facă. Atunci când părintele simte că cel mic urmează să aibă scaun, îl așază pe oliță și acesta se eliberează. Repetând, bebelușul va asocia așezatul pe oliță cu relaxarea sfincterului anal. Însă, acest proces nu este unul de învățare și conștientizare, ci doar de exersare.

Nimic greșit atunci când părinții aleg să facă asta, doar că este un drum lung ce necesită multă atenție, muncă și persistență din partea părinților. Ulterior, pe măsură ce bebelușul crește el va începe să devină treptat conștient de momentul în care are scaun, însă nu mai devreme de 18-24 luni.

Tot din excepții fac parte și acei copilași care nu reușesc să renunțe la scutece până la 3 ani, 3 ani și jumătate. De ce? Pentru că cei mici sunt diferiți. În timp ce unii se obișnuiesc repede cu mersul la oliță/toaletă, părinții celorlalți se întreabă de ce bebelușii lor au rămas în urmă. E fix ca și mersul în picioare – unii copii sunt precoce și reușesc să facă pași de la vârste destul de fragede, alții merg de-a bușilea până la vârsta de 1 an. Nu e o regula să se întâmple cand scrie la carte.

Totuși, e bine să evităm extremele și să păstrăm întotdeauna o balanță; să nu forțăm lucrurile atunci când copilul refuză cu desăvârșire să folosească olița și să fim consecvenți din momentul începerii acestui proces pentru că riscul să pierdem tot ce am clădit până în acel moment este mare, iar reluarea întregului proces va fi din nou un drum lung. Ca în orice alt proces de învățare și pentru ca rezultatul să fie unul dorit, consecvența e cheia importantă. 

Rareș are 1 an și 6 luni și suntem fix în perioada în care imită orice acțiune de-a noastră. Fie că mimează că dă cu aspiratorul, fie că se preface că șterge praful, ori că aruncă hârtii la gunoi, sau se ține după mine când merg la baie. Primul semn că înțeles poveștile mele despre oliță a fost atunci când s-a așezat pe ea. De cele mai multe ori a făcut-o îmbrăcat, dar au fost și dăți în care nu a nimerit perfect locul, căzând fix pe lângă. Al doilea semn a fost atunci când, înainte de baița de seară s-a așezat și a stat acolo preț de câteva minute.

Mi se pare ca este un proces natural și nu îmi doresc să îl grăbesc, dar sunt atentă la semnele lui așa că m-am pregătit corespunzător și pentru această nouă etapă.

Cei de https://www.kidscenter.ro/ mi-au trimis să testez olița lor „minune” care se numește Potette Plus 2&1.

Este portabilă, realizată din materiale super rezistente și sigure pentru cei mici și nu necesită spațiu mare de depozitare (eu am agățat-o de perete). Pachetul economic conține 10 pungi biodegradabile ușor parfumate, liner din silicon disponibil pe mai multe culori și sac de depozitare după ce aceasta e folosită.

Mi se pare cea mai bună invenție atunci când un părinte se pregătește de această etapă. De ce spun asta? Pentru că poate fi folosită în mai multe feluri

  • Acasă sau în vacanță – Fie că sunteți acasă, fie că mergeți în vacanțe, poate fi folosită ca o oliță normală. Linerul din silicon poate fi atașat pe spălat și reutilizat ori de câte ori doriți.
  • Pe post de reductor – Colacul este perfect conturat pentru confortul copilului și poate susține o greutate de până la 20-22 de kg. El se atașează la wc-ul pe care îl aveți acasă, iar forma anatomică îl ajută pe cel mic să stea confortabil.
  • Plimbări scurte sau lungi – Se pliază ușor, stă perfect într-o geantă de mărime medie sau într-un rucsac și se folosește foarte ușor. Picioarele oliței se desfac, se poziționează pe o suprafață cât mai dreaptă, punguța biodegradabilă care reține aproximativ 150 ml de lichid se așază pe colac (în locul linerului de silicon care este acasă), iar după ce copilul termină punga se leagă la gură, se aruncă la un coș de gunoi din apropiere, iar olița este strânsă și băgată înapoi în rucsac/geantă. De asemenea, poate fi pus pe orice toaletă publică atunci când aveți una la dispoziție (hotel, avion, Mall). 

Dacă doriți să ahiziționați olița Potette Plus 2&1 vă las mai jos o listă de prețuri.

De asemenea, în următoarele 7 zile puteți beneficia de un voucher de reducere de 5% dacă folosiți codul BIHAPPY. Acest cod poate fi folosit pentru orice alt produs de pe site (https://www.kidscenter.ro/).

În plus, beneficiați și de transport gratuit la orice comandă plasată.

Noi o să ne împrietenim și mai mult cu aceasta minunăție atunci când bebe va deveni din ce în ce mai pregătit si sunt sigură că îmi va fi de mare ajutor pe o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, o să recomand aceast produs ori de cate ori voi avea ocazia. În acest fel îi putem învața de mici cât de important e să protejăm natura înconjurătoare.

Ea ne este viață și aer. 

Un comentariu

  1. Îmi place mult cum scrii. Foarte bine punctat articolul. La noi potty training nu a avut un iter uniform, ci complicat. Vara trecută, când D. avea 2 ani jumătate, aproape reușisem să trecem la olita, apoi a venit pe lume frățiorul și s-a rupt filmul…D. a avut faimosul regres de bebe. După ce am depășit perioada tumultuoasa de adaptare între ei, abia zilele astea am reluat antrenamentul. Noaptea tot cu scutec. Bun de știut că există asemenea olita pliabila care se poate lua peste tot, thanks for sharing. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Social media