Activități distractive pentru preșcolari

De câteva săptămâni, o mare panică s-a instalat și la noi în țară încă de la primul caz de COVID-19. Nu ne-am mai confruntat cu așa ceva până acum și e normal să fim îngrijorați pentru că nu știm ce urmări va avea toată aceasta situație asupra populației noastre. De aceea, măsura de a închide toate instituțiile de învățământ are un caracter preventiv și a fost luată pentru a-i feri pe cei mici de contaminare. Părerile PRO și CONTRA despre această decizie nu au continuat să apară, fiecare părinte având propriile argumente.

Totuși, copiii sunt acasă, nu mai au parte de programul plin de activități/rutine de la grădinițe/școli, iar noi trebuie venim în întâmpinarea lor cu diferite metode de joc și cu idei de activități pentru a le umple timpul. De aceea vin în ajutorul părinților cărora le e dificil să găsească activități educative și recreative pentru cei mici în momente de genul ăsta. 

În calitate de mamă și educatoare vă propun o listă cu activități, adaptată în funcție de nevoia și vârsta fiecărui copil cu mențiunea că se mulează mai bine pe cei din învățământul preșcolar. 

Pentru părinții ce obișnuiau să meargă cu cei mici la Opera Comică vă anunț că o puteți face în continuare în această perioadă. Doar că veți fi pe canapeaua voastră confortabilă din living și vă veți bucura de aceleași spectacole, însă de data aceasta într-un mod virtual (TV/telefon). 

Mai jos atașez link-ul care vă va redirecționa direct pe pagina lor. Acolo e afișat programul pentru cele 2 săptămâni. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2866619486739581&id=225585604176329


„Vulcanul care erupe” rămâne totuși, unul dintre cele mai interesante experimente pe care le puteți face acasă cu cei mici. Puteți încerca varianta „de vară” a vulcanului care erupe, folosind lămâi. Va fi de efect, colorat și foarte parfumat. Lămâia va începe să erupă în momentul în care veți adăuga bicarbonatul de sodiu (lămâia în combinație cu bicarbonatul de sodiu declanșează o reacție din cauza acidității lămâii). Cu ajutorul unui bețișor de urechi îmbibat în bicarbonat, apoi introdus în lămâie, erupția se va menține.

O altă activitate pe care v-o recomand și care știu sigur că le-ar capta atenția puilor voștri se numește „Căutătorii de comori”. Mai exact, puteți realiza o listă de tip „Scanvenger Hunt” și copilașii trebuie să bifeze ceea ce conține. Spre exemplu: găsește 2 căței, caută un gard verde, o pisică, un ghiocel, un adult. Listele de acest tip se găsesc și în format electronic, sau se pot realiza chiar de părinți. Vă atașez mai jos un model care sper să vă fie de folos. 


„Magia apei”. Puteți afla împreună cu cei mici cum puteți transfera apă colorată dintr-un pahar în altul prin procesul de coeziune și adeziune a apei. Coeziune pentru că moleculele de apă se lipesc între ele, adeziune pentru că moleculele s-au lipit de șervețele. Ca și „ingrediente” aveți nevoie de: șervețele, 7 pahare transparente, 3 culori și câte 12 picaturi din fiecare culoare.


Cum puteți face slime acasă? Vă ofer o rețetă simplă cu care veți avea succes garantat. Nu aveți nevoie decât de: lipici lichid, glicerină boraxată și colorant alimentar. Cele 3 ingrediente se amestecă și…. abracadabra. 
Copiii vor fi super încântați că au realizat propriul slime în culoarea dorită de ei. 


Atât bebelușii, cât și preșcolarii își pot realiza propriile jucării cu ajutorul acestei activități senzoriale. Pentru acesta aveți nevoie de următoarele ingredinte: ulei, colorant alimentar (câteva picături), pungi cu închidere, semințe de dovleac și apă. Se face un amestec din ulei, colorant și apă, iar la final se adaugă semințele de dovleac ce vor „înota” prin împingerea acestora cu ajutorul degetelor. Aceasta activitate ajută și la dezvoltarea motricitatii fine. 


Puteți realiza un experiment despre electricitatea statică. Aveți nevoie doar de un balon, o fantomiță desenata și decupata dintr-un șervețel și evident, de copil. Cei mici vor avea ocazia să miște minunatele fantomițe prin electrizarea părului cu balonul. 


Dansul este o activitate preferată a celor mici. Fie că-s mici, fie că-s mari, hai să îi încurajăm în domeniul acesta și să le stimulam simțul estetic și artistic. În felul acesta vom descoperi talente și le vom scoate în evidență spiritul creator. 

Puteți picta cu cei mici folosindu-vă de pensule, periuțe de dinți pe care nu le mai folosiți, dar și de propriile lor mânuțe și piciorușe. Se vor distra copios.Activitățile precum cititul, scrisul și rezolvarea temelor nu trebuie să lipsească atâta timp cât găsim căi de a le câștiga interesul înspre a face asta.Rezolvați puzzle-uri împreună. Ieșiți în parc, nu alegeți spațiile închise în perioada aceasta.

Și nu în ultimul rand… Cântați-le. Le place mult să vă audă. Iubiți-i. Mângâiați-i des. Vorbiți-le. E un moment bun în care vă puteți conecta din nou așa cum n-ați mai făcut-o de ceva timp. Vă va prinde bine. Atât vouă, cât și lor. 

Acestea sunt activitățile care mi-au sărit acum în minte și sper să vă ajute acest articol.Să fim sănătoși! V-am pupat!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Social media