Zicala „doarme ca un bebeluș” e doar un mit

Și voi ați trăit în „minciună”? Eu da. Până la 26 de ani când am născut. Sunt sigură că cel puțin o dată în viață ați întâlnit această expresie. Fie că v-a fost adresată în mod direct, fie că ați auzit-o la alte persoane din jurul vostru. mereu ați fost convinși că este cât se poate de adevărată. Avea logică, era plină de sens și, personal, mi se părea reală. Până la urmă ce putea face un bebeluș în afara faptului că dormea, mânca, mai gângurea pe ici pe colo și își făcea nevoile de 10 ori pe zi? 

Somnul reprezintă un factor esențial pentru menținerea sănătății, atât la bebeluși, cât și la adulți. De asemenea, programul de somn al unui copil nu va semăna niciodată cu cel al unui adult, iar din acest motiv unii părinți cedează fizic din cauza nopților nedormite.  Îngrijirea bebelușului este o muncă continuă pentru un părinte. Copilul are nevoi multe nevoi, 24/24, șapte zile din șapte, toată viața, ce să mai. Nu e ca într-o seară la club pe care ai pierdut-o, dar o recuperezi ziua următoare. Nu, nu. Vremuri demult apuse. Nu îți permiți să pierzi o noapte în care ai fi putut dormi câteva ore prețioase.

Cred în somnuri legate și lungi, dar nu cred în părinții care spun că ai lor bebeluși dorm tun pe tot parcursul nopții încă din prima zi în care au ajuns acasă de la maternitate. Este adevărat că unii copii dorm toată noaptea, dar NU în primele luni de viață când ei au nevoie de hrană la 3-4 ore. E foarte dificil să vrei să stabilești un program de somn cu un nou-născut pentru că ei sunt tare diferiți. Unii preferă somnul noaptea, alții ziua. Unii adorm pe picioare, alții legănați. Unii stau în pătuțul lor, alții plâng după brațele mamei. Epuizat vei fi mereu căutând soluții pentru ca bebe să aibă parte de un somn liniștit.

Acestea sunt niște schimbări perfect normale pe care le conștientizezi abia în momentul în care ai copilul în brațe. De multe ori te simți copleșit și depășit de situație, iar în final ajungi să fii epuizat. E adevărat că le înveți din mers și din practică, dar nu poți rămâne veșnic obosit, așa că trebuie să cauți soluții și pentru tine, nu doar pentru copilul tău. Eu am încercat să dorm în același timp cu el. Mi-a fost extrem de greu să fac asta și au trecut luni bune până am „învățat” să folosesc timpul în acest mod. Nicio zi nu seamănă cu alta, tot timpul apare ceva nou, iar energia părintelui trebuie să fie la un nivel optim pentru ca toate să funcționeze bine. 

Așa cum spuneam și mai sus, nu cred în această zicală și nu voi crede vreoodată. Însă uitându-mă în urmă acum, îmi dau seama că e cam greu să fii și bebeluș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Social media