Copiii dorm oriunde și oricum

Evident că există o perioadă mai lungă sau mai scurtă de adaptare la noul mediu în ceea ce îi privește pe copii. La fel se manifestă și în cazul adulților. De cele mai multe ori auzim des sintagma: „Am schimbat patul și nu m-am putut odihni deloc.” Ei bine, în cazul bebelușilor diferă treaba pentru că ei nu au nevoie de prea multe variabile. E de ajuns că mama e lângă ei, creându-le condiții de somn.

De aceea, în cazul unora, adaptarea e mai ușoară sau mai grea în funcție de personalitate, rezistența la factorii perturbatori, rutină. Cu toate astea, nu trebuie să renunțăm în a mai pleca de acasă de teamă că „stricăm” copilul.

„Mi-e teamă să plec. Dacă nu se adaptează?”
„Copilul meu e reticent la schimbări.”
„Nu plecăm pentru că plânge în scaunul mașinii.”
„Vom pleca după ce va mai crește.”
„E prea mic.”
„Doarme doar în patul lui.”
„Are o rutină și nu vreau să i-o întrerup.”
„Dacă se îmbolnăvește?”

Și uite așa trec anii și constați că te-ai închis singur într-o cochilie fără să fi încercat măcar să vezi cum ar fi fost dacă ți-ai fi dat singur o doză de curaj.
Cum ar fi fost să îți fi luat bebelușul și soțul încă de la primul instinct când îți venea să o iei la sănătoasa ca să vezi și altă lume? Perfect, îți zic eu.

Nu m-am gândit o clipă la aceste aspecte, ci doar m-am focusat pe dorința pe care o aveam în momentele acelea: să plec, să ies și să mă bucur de oameni și locuri cum am făcut-o și până acum! Întotdeauna am zis „DA” răspicat atunci era vorba de o ieșire, plecare din localitate sau vacanță (de multe ori fără să mă consult cu soțul că mă lua gura de dinainte și oricum vorbeam pentru amândoi, deci era ca o „surpriză” 😂).

Copiii dorm oriunde și oricum.
În mașină, pe șezlong, în cort, la hotel, în căruț, în barcă, uneori chiar și la masă. 😂
Le-am testat pe toate, mai puțin pe ultima.

Am ținut mult la câteva aspecte încă din prima zi în care am ajuns cu el acasă: să vorbim normal ziua, să NU mergem pe vârfuri, să las TV-ul aprins și să se audă câtuși de puțin chiar și în toate momentele lui de somn. Nu a fost „sensibil” la zgomote niciodată, ba chiar a dormit lemn când muzica „bubuia” prin diferite locuri. De fapt, cred că acesta e unul dintre motivele pentru care mulți părinți nu se încumetă la drum. Faptul că mediul lor nu e perturbat de aceste elemente pe care în mod inevitabil, le poți întâlni, iar copilul poate fi distras cu usurință, nefiind obișnuit.

Sunt de acord cu faptul că trebuie să ții cont de anumite lucruri atunci când pleci cu bebelușul de acasă, la fel cum sunt perfect ok cu faptul că există fel și fel de temeri, însă cel mai important mi se pare să îți dorești să faci asta. Doar în felul acesta vei vedea dacă tot ce ți-ai imaginat a fost doar în mintea ta.


Am pornit la drum când avea 3 luni – am fi plecat mai devreme, însă Rareș s-a născut iarna, iar pe vremea aia era viscol și am fi riscat să rămânem pe blocați. Câteva sfaturi aș avea însă.

  • Mi se pare simplu să plecați cu ei în primele 6 luni pentru că e cel mai simplu din toate punctele de vedere. Dorm mult, singura lor hrană e lăpticul, nu trebuie să plecați după voi cu toată bucătăria și nici nu sunt mobili. 😂
  • Să vă echipați corespunzător cu haine, consumabile, medicamente și jucării.
  • Să fiți încrezători și optimiști. Copiii dorm în orice poziție atunci când le e somn, mănâncă dacă le e foame, mârâie dacă nu le convine ceva și râd când părinții lor se maimuțăresc pe lângă ei. Niște lucruri perfect normale care se întâmplă și acasă. Doar că în deplasare totul ți se va părea mai ușor pentru că ești Zen fiindcă ai schimbat mediul.
  • Cu cât sunt mai mici, cu atât e mai bine. Învățați-i de mici în scoici, plimbați-i cu mașina în jurul orașului pentru a-i obișnui.
  • Nu cedați la primul plâns după ce i-ați pus în scoică/scaun. Se vor obișnui până la urmă dacă veți fi consecvenți.
  • Dacă Doamne Ferește li se întâmplă ceva, există spitale, doctori și sistem de urgență peste tot, în toată țara.
  • Și nu, nu doarme doar în patul lui. Doarme în orice pat atâta timp cât îi e somn, părinții lui sunt lângă el, e hrănit și nu îl deranjează nimic altceva.

Vă spune o mamă al cărei copil a dormit oriunde și oricum. O mamă care a încercat întotdeauna să respecte programul copilului ei și care a învățat de-a lungul timpului că acest program poate fi adaptat fix pe loc atunci când anumite situații cer asta.

Recomand din suflet ieșirile, plecările scurte sau lungi, călătoriile. Fac bine pentru întreaga familie, încarcă pozitiv. Ce magneziu, ce calciu, ce complex de B-uri…😂

Am să închei printr-o poză sugestivă de la un botez când 3 bebeluși erau căzuți la datorie și parcați pentru somnul de noapte!

Cheers!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Social media