Copiii au nevoie de timpul nostru, nu de jucării scumpe

E clar pentru toată lumea că societatea în care trăim ne-a schimbat. Avem programul încărcat și alergăm zilnic dintr-o parte în alta, vrem să facem totul ca la carte, ne implicăm în tot felul de proiecte și credem că putem găsi soluții pentru orice fel de problemă. Dar cu cât ne afundăm mai mult în partea profesională și încercăm să fim cât mai perfecționiști, cu atât riscăm să fim superficiali în viața personală, de zi cu zi. Lucrurile evoluează în ritm amețitor, totul e pe grabă, iar când ajungi acasă pici frânt.

Și totuși, cineva ți-a simțit lipsa toată ziua. Și te-a așteptat să vii mai devreme. Și cu toate astea, ți-a sărit în brațe și ți-a arătat cât de dor i-a fost de tine. Și nu s-a supărat. Și s-a dus în camera lui și te-a așteptat să vii. Iar tu ai venit, i-ai oferit lada plină cu jucarii pentru că mai aveai ceva treabă de rezolvat, apoi ai plecat. El a lăsat capul în jos. 

Copiii însă, nu pot fi duși cu zaharelul la nesfârșit. Jucăriile sunt atractive, îi cuceresc pe cei mici și îi ajută să se dezvolte atât cognitiv, cât și motrice. Cu toate astea au atâta nevoie ca noi să fim acolo atunci când ei fac cunoștință cu noua lor achiziție, fiindcă vor să împartă bucuria. Au nevoie să ne privească în timp ce asamblăm piesele și să învețe cum vor o vor mânui și ei pe viitor. Au nevoie să fim acolo când lada plină cu jucării se răstoarnă. Ei vor doar să fim.

 De cele mai multe ori părinții au impresia că cei mici sunt încontinuu mârâiți, mofturoși, supărați, iraționali, răsfățați și că orice ar face nu reușesc nicicum să le intre în gratii. De fapt aceasta este arma lor secretă de a atrage atenția asupra faptelor noastre. Calitatea timpului petrecut împreună cu cei mici este extrem de importantă.

Un părinte care este lângă copilul lui, dar cu ochii în telefon și în calculator și nu păstrează contactul fizic cu el, va fi în continuare absent.

Un părinte care alege să îi dea soluții la orice tip de joc, sau care crede că după o zi de muncă are „obligația” să facă totul în locul copilului ca să recupereze timpul pierdut, nu va face decât să îl transforme într-un copil mai pretențios.

Nu e normal ca un părinte să îș ignore nici ei propriile nevoi și dorințe.

De ce să citești în locul lui când el poate să o facă? De ce să îi strângi piesele de lego când el se descurcă perfect la asta? În felul acesta se vor naște frustrări și resentimente. Secretul este ca între cei doi să existe un echilibru.

Cantitatea nu contează când e vorba de timp exclusiv cu copilul. Calitatea e baza. Sunt atât de multe modalități pe care copiii noștri le preferă fără ezitare. Să îi gâdilam, sa ne uităm pe cărți, să ne schimbăm vocea atunci când le citim povești, să ne ascundem după perdea, să le cântăm și să dansăm cu ei, apoi să ne băgăm în cortul făcut din pătură și să visăm cu ochii deschiși. Aceaste activități sunt benefice și pentru părinți, ei se pot relaxa dupa o zi grea de muncă, iar copilul e cel mai fericit că a petrecut timpul cu părinții lui. De asemenea, e foarte important să îl implicați în diferite activități. În loc să alegeți să dați banii pe atâtea jucării, mai bine dați undă verde la dulapul cu oale, deschideți mașina de spălat și îndemnați-i să bage rufe la spălat (în joacă, evident), rugați-i să vă aducă diferite obiecte de prin casă.

Nu faceți niciodată pentru copii ceea ce ei pot face singuri. Se vor simți utili și independenți.
Copiii noștri merită tot timpul din lume pentru că pe ei ii iubim cel mai mult! Să îi creștem frumos și echilibrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Social media